IES La Foia: Més enllà dels arbres

Versión Móvil

Idiomas / Languages

lunes, 26 de septiembre de 2011

Més enllà dels arbres


Wangari Maathai, guanyadora del Premi Nobel de la Pau, l’any 2004 és de Kenya, filla d’una terra en altre temps fèrtil i amb molt de bosc; diu que la seva llengua, el kikuyu, abans no tenia cap paraula per designar el desert, no feia falta, no n’hi havia. Però ara la terra és eixuta, l’aigua escasseja i els boscos s’han empobrit; explica que les dones són les primeres perjudicades de l’esgotament de la terra: les dones han d’anar més lluny a fer llenya per cuinar i escalfar les cases i a buscar aigua potable. El territori sense arbres genera un cicle de pobresa que comença amb l’erosió i segueix amb les sequeres i les pèrdues de conreus i pastures. Aquest quadre general de la situació l’explica Wangari Maathai en un article titulat «Arbres per a la democràcia». El fet és que Kenya, abans de la democràcia actual, tenia un govern corrupte que va vendre pèssimament el patrimoni vegetal, amb tales massives que van deixar el poble i la natura sota mínims, «era una manera -diu l’autora- de retenir el poder: si el poble estava ocupat barallant-se per la subsistència, per la terra i pels arbres, no es preocuparia tant per reclamar la democràcia».
Però la bona voluntat popular varen inspirar Wangari Maathai a fundar un moviment, que ara ja té milers de dones, per anar a plantar arbres. A tot Kenya n’han plantat trenta milions; la idea i l’acció ja ha traspassat fronteres i avui el Moviment Cinturó Verd és implantat a diversos països d’Àfrica. El moviment progressa com un element preparatori de la democràcia, que falta a molts sectors d’aquell Continent.




Jordi Dalmau
(extracte de l’article publicat al Diari de Girona el 06.10.2005)

2 comentarios:

Anónimo dijo...

Aunque no tenga nada que ver con este post mando una felicitación a Silvestre por su último premio "Valencia 2011" de narrativa. Un premio más para uno de los miembros de la comunidad educativa del IES LA FOIA. Un saludo de Paco Sánchez desde SOLLANA

Chafino dijo...

Gracias Paco, espero que te vaya muy bien por esos lares. Suscribo también la felicitación a Silvestre por su último premio. Chafino.

Libros: intercambia, vende, compra, regala...

Libros: intercambia, vende, compra, regala...
Click en la imagen para abrir formulario